• Naše putování po jižní Anglii
      • Naše putování po jižní Anglii

      • 21.07.2017 14:40
      • Je neděle 18. června. Nasedáme do autobusu a zamáváme rodičům. Čeká nás pět dnů plných zážitků. Jaké asi budou?Po šesti hodinách jízdy nabíráme děti ze základky Dříteň s jejich učitelkami, po dalších dvou hodinách pana průvodce v Plzni a míříme do Německa. Tady dostaneme první dávku informací nejen o zájezdu, ale i o zemích, kterými projíždíme. Postupně někteří z nás usínají, prospí přejezd Belgií i Francií a probudí se až pře Eurotunelem, kde nás vlak přepraví do Anglie.
      • Je pondělí 19. června. Cesta autobusem pokračuje až do Hastingsu, u kterého proběhla v roce 1066 jedna z nejvýznamnějších bitev v dějinách Anglie. Bereme si batůžky a jdeme se podívat na lázeňské město u moře. Přestože je ráno, slunce už pálí, tak si děláme přestávku u moře. Skoro nikdo neodolá, aby se aspoň neprošel v příjemné mořské vodě. Osvěžení pokračujeme na vyhlídkové místo, odkud je vidět město a přístav. Následuje prohlídka staré části, kde můžeme obdivovat typické anglické domky z 16.-19. století. Pak už nutně potřebujeme odpočinek, jídlo, pití a zmrzlinu. Protože je horko, opět se osvěžíme v moři, a pak už pokračujeme vlakem do nedalekého městečka Battle, kde si prohlédneme benediktýnské opatství s klášterem, podíváme se na film o bitvě u Hastingsu, uvidíme louku, kde známá bitva proběhla a také si trochu odpočineme na měkoučkém trávníku ve stínu kláštera. K večeru si pro nás přijede autobus a odveze nás do Londýna. Těšíme se na večeři, postel, ale také na naše domácí, abychom si mohli osvěžit angličtinu. V Londýně si nás rozeberou naše náhradní rodiny a přivezou nás opět další den ráno na místo srazu.

        Úterý 20. června. Jsme odpočatí a plní zážitků z našich rodin. Program je i dnes velmi nabitý, přesto následuje příjemné překvapení. Po cestě za památkami se zastavíme v Primarku a trochu si "zashopujeme". Pravda, tři čtvrtě hodiny není právě moc, hlavně pro holky, nicméně ti nejschopnější z nás vcházejí do autobusu obtěžkáni i několika taškami. Po cestě na Stonehenge obdivujeme své úlovky z obchodu. Stonehenge je opravdu úžasné. Dovídáme, k čemu stavby staré 5 tisíc let mohly asi sloužit, což do dneška nebylo spolehlivě objasněno. V druhé části dne jedeme do nedalekého města Salisbury, které se chlubí světoznámou katedrálou ze 13. století, kde je uschován jeden z mála exponátů Magny Charty. Následuje cesta zpět do Londýna, kde si nás vyzvednou naše náhradní rodiny.

        Středa 21. června. Čeká nás opravdu náročný den, ve kterém máme v plánu prohlédnout si co nejvíce nejvýznamnějších památek Londýna. Začínáme cestou metrem, vystupujeme na St. James Park a jdeme se podívat na Westminsterské opatství, místo korunovace anglických králů a také místo posledního odpočinku královské rodiny. Kousek odtud si prohlédneme sídlo parlamentu Spojeného království Westminsterský palác, jehož počátky sahají do 11. století, hodinovou věž Big Ben a dovíme se něco o Sněmovně lordů a Dolní sněmovně. Pokračujeme pěšky na Horse Guards Parade, velké přehlídkové prostranství, kde se dříve konaly rytířské turnaje a jiné reprezentativní události. Další zastávka je na Trafalgarském náměstí, které připomíná bitvu u Trafalgaru z roku 1805, v jehož centru stojí sloup admirála Nelsona. Odtud pokračujeme širokou ulicí Pall Mall k Buckinghamskéhu paláci, což je oficiální sídlo britského panovníka. Jsme už dost unavení, potřebujeme se osvěžit, odpočinout si a také nakoupit pár posledních suvenýrů pro naše blízké. Tuto možnost máme na Piccadilly Circus.  Pak už se vydáváme přeplněným londýnským metrem na Greenwich, kde na nás čeká náš autobus a také slíbené párky na posilnění před dlouhou cestou. V osm večer vyrážíme, za hodinu a půl jsme u Eurotunelu a dovídáme se, že vlaky mají zpoždění a budeme muset čekat. Konečně se okolo jedné ráno přeplavujeme přes kanál La Manche.

        Čtvrtek 22. června. Po náročné cestě prospíme celou noc a začínáme se budit až k poledni. Někteří z nás se už dost skamarádili s dětmi z Dřítně, tak si povídáme a pouštíme "nejnovější pecky" Michala Davida. Páni řidiči nám pouští také filmy, aby nám cesta lépe ubíhala. Na Rozvadově si uděláme půlhodinovou přestávku a vyplníme si kvíz, který pro nás připravila cestovní kancelář. Za pár hodin vysazujeme naše spolucestující z Dřítně, ukápne i nějaká ta slza. V noci přijíždíme do Klobouk, kde na nás čekají naši rodiče. Jsme unavení, ale plní zážitků z naší velké cesty po jižní Anglii.

        FOTO

      • Zpět na seznam článků
  • Počet návštěv: 443353

Partneři školy

  • Edupage
  • Valašské Klobouky
  • FairTrade
  • Hejného metoda
  • Fraus